About Us / Tentang Kitak

Kamik adalah gabungan profesional penjagaan kesihatan, persatuan dan pertubuhan yang berdedikasi untuk memberik maklumat penting kepada rakyat Malaysia bukan sahaja untuk COVID-19 tetapi juga untuk meningkatkan kesihatan awam dengan menyokong Kementerian Kesihatan. Tolong bantuk sebarkan mesej kamik.

Please share our page / Tolong kongsi laman kitak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Thank You For Your Cooperation / Terima Kasih atas Kerjasama Kajih

Mental Health Message / Pekabaran Kesihatan Mental

Jangon befikir bih mulek, sebaiknyak gunaklah masak nik untuk buat bendak yang selaluk kajih endak cubak, macam buat kek , melukis, main muzik dan neng lain-lain.
Walau kenak berjauh, kajih masih boleh berhubung dengan urang teseyeng menggunak panggilan telefon, mesej dan panggilan video.
Memang betul, mengikut pekembangan semasak penting. Tapik, rehatkan pikiran kitak sebente darik berita hal COVID-19
Gayak hidup yang tersusun memberikan kehidupan lebih baik. Jangan lupak buat sekali aktiviti kegemaran dalam jadual harian kitak.
Fikirkan apak yang kitak boleh lakukan untuk membantuk orang lain, macam mehantar keperluan kepadak barisan hadapan, membantu keniak yang memerlukan atau menyediakan makanan untuk orang yang deseyeng.
Kalau kajih susah menangani situasi ek, dapatkan nasihat darik pakar. Bihdak sapak yang menilai kajih. Buleh telefon talian bantuan COVID-19 macam deyak.

Message for High Risk Individuals / Pesan Untuk Urang Berisiko Tinggi

Urang tuhak, urang berpenyakit kronik dan golongan kurang upaya yaklah kumpulan berisiko tinggi. Nyakdiak bakal terjejas dengan gangguan perkhidmatan kesihatan desebab COVID-19.
Kalau kajih adak penyakit kronik, mestikan bekalan ubat kajih bih terputus. Bekalan ubat susulan boleh deambik menerusi perkhidmatan tambahan yang desedia oleh KKM seperti Pos Malaysia, Pandu Lalu dan Locker4U. Nik bagi memastikan bekalan ubat kajih cukup sepanjang tempoh PKP. Telefon Klinik Kesihatan berhampiran atau Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC) de nomor 1-800-88-6722 untuk bantuan. Kalau kajih adak teman berpenyakit kronik, tolongleh nyakdiak dapatkan bekalan ubat jika berkesempatan.
Kalau berlaku kecemasan, telefon 999 dengan cepat. Maklumkan kepada sedarak yang dipercayai untuk menelefon walik-waris atau sedarak-marak kajih. Kalau boleh, pastikan nyakdiak adak nombor-nombor kawan kajih terlebih dahulu. Dalam situasi macam ek, setiap minit amatlah penting.
Berjauhan dengan orang tesayang semasa tempoh PKP adalah cara terbaik untuk menunjukkan kasih sayang padak nyakdiak. Elakkan berjumpa dengan sedarak-marak dan kawan-kawan terutamanya urang tuhak atau yang mempunyai penyakit kronik, kecuali kalau adak kecemasan tertentu. Lindungilah kesihatan nyakdiak dengan hanya berhubung melalui panggilan telefon, panggilan video atau media sosial.
Tempoh nik adalah masa yang pereh untuk penjagak pesakit. Nyakdiak mungkin mengalami tekanan atau keletihan melampau. Berbuat baiklah pada nyakdiak. Bantulah meringankan beban nyakdiak sebagai tandak penghargaan. Sebagai contoh, belik makanan dan barang keperluan nyakdiak. Kesejahteraan mereka turut memberi kesan kepada kajih.

Returning to Work / Pesan Darik Doktor, Misi Dan Pakar Kesihatan Bilak Mulak Bekejak

Walau Perintah Kawalan Pergerakan delunggarkan, rakyat Malaysia kenak selaluk ingat dengan gerak-gerik masing-masing. Darik segik kebersihan diri sampai ke penjagaan jarak sosial, de endek adak beberapak petuak untuk deikut waktu derumah atau de tempat kerjak.
Pastikan jarak dirik lebih darih 1 meter dan pakai penutup mulut waktu beradak de tempat awam, temasuk waktu beratur dan de tempat kerjak kajih. Seeloknya, gunakan tangga untuk mengelak daripada bersesak dedalam lif.
Bagitahuk kepadak pengurus atau penyelia, kalau kajih rasak beh sihat, dan duduk de rumah. kalau perlu, pegik ke klinik berdekatan atau telefon talian hotline Kementerian Kesihatan untuk dapatkan bantuan.
Selaluk amalkan kebersihan dirik waktu menggunakan tandas awam kerana iyak kawasan berisiko tinggi. Guna cecair pembasmi kuman de pembukak pintu tandas bilak keluar dan masuk .Paling penting, basuh tangan kajih sebersihnyak menggunakan sabun setelah habis.
Elakkan perjumpaan berkaitan kerjak macam mesyuarat berkumpulan dan penggunaan ruang umum. Kalau beh dapat deelak, penjarakan sosial lebih dari satu meter mestik delakukkan. Beh degalakkan berkongsi peralatan atau barangan pejabat kecuali kalau terpaksa. Bih dibenarkan bersosial sama ada berkaitan kerja mahu pun bih.
Baliknya darih tempat kerja, elakkan daripada menyentuh sebarang permukaan dan berinteraksi dengan ahli keluarga. Terus mandik dan rendam pakaian dalam air bersabun untuk membasmi kuman.

Protect Yourself, Protect Your Community / Jagak Dirik Kajih, Jagak Masyarakat Kitak

Jangan nyibar virus antara sak dengan yang lain
 • Bilak beradak de luar rumah, tutup rapat hidung dengan mulut kajih dengan tupeng muka. Menggunakan tupeng mukak kain buatan beih jugak buleh.
 • Sabun buleh membunuh virus, sebabyak kenak cuci tangan dengan sabun dan air.
 • Jangan balik kampung. Kalau perlu, balik dengan kebenaran pihak polis.
 • Kalau kajih perlu balik kampung, bersihkan diri dengan sabun dan air duluk bilak sampai, sebelum menyentuh benda dan orang lain. Lindunglah orang tersayang.
 • Hanya berkumpul dengan urang dari rumah yang samak, untuk mengelakkan penularan virus
 • Sentiasa jarakkan diri kajih lebih 1 meter jauh daripada urang yang bukan dari rumah yang samak
 • Lepas bemain deluar, urang kenek harus membersihkan diri dengan sabun dan air sebelum masuk ke rumah.
 • Pastikan anak beranak yang berumur dan nyakdiak yang mempunyai penyakit kronik selamat de rumah.
 • Pegik hospital kerajaan atau Klinik Kesihatan terdekat
 • Kalau kajih neman pesakit, pastikan kajih beduak memakai penutup muka semasa dalam perjalanan.Bersihkan diri kajih menggunakan air sabun selepas berhubung dengan pesakit.
 • Urang lain jugak perlu mengekalkan jarak selamat iaitu melebihi 1 meter dari pesakit
 • Jika seseorang sakit tenat, hubungi 999 dengan cepat

Public Spaces / Pesanan Nik Darih Para Doktor, Misi Dan Pakar Kesihatan Mengenai Penggunaan Kawasan Umum

Kekal selamat- Perjuangan masih belum selesai! Pelbagai lapisan masyarakat,daripada golongan urang kenek hingga ke tuhak buleh dejangkiti.
Ruang tertutup yang sempit dan sesak adalah tempat berisiko tinggi. Nik kerana, pergerakan udara kurang de kawasan macam yak dan menyebabkan titisan jangkitan terperangkap. Kalau buleh, elakkan darih beradak de kawasan nik.
Kalau kajih perlu beradak de kawasan umum,pastikan kajih memakai penutup muka. Yak mampu melindungi kajih dan orang sekeliling darih terdedah kepada titisan yang di jangkiti.
Elakkan menyentuh permukaan yang kerap degunak dengan tangan kajih seperti butang lif,pen,dan pemegang tangga. Kalau bih dapat deelak,cuci tangan kajih menggunakan sabun atau cecair pembasmi kuman beralkohol dengan cepar.Jangan sentuh mukak kajih.
Mestik berik data peribadi yang tepat bilak masuk ke kedai, restoran atau kawasan umum lain. Langkah nik membantu KKM menjalankan pengesanan kontak jikak terdapat kes positif yang dilaporkan di kalangan pelanggan.Mainkan peranan kajih bagi membantu keberkesanan proses nik!
Buang terus penutup muka pakai buang bilak sahaja kajih balik ke rumah. Bagik penutup jenis kain, selalulah basuh dengan air dan sabun.
Kalau kajih ternampak seseorang berkelakuan dengan carak bih selamat,beritahu pengurus kedai,pengawal atau polis.Perjuangan melawan COVID-19 memerlukan kerjasama daripada semuhak urang. Bersama-sama kita hadapinya.

Moving Forward / Pesanan Darih Para Doktor, Misi Dan Pakar Kesihatan Kitak. Tentang Langkah Ke Depan.

Tahniah,rakyat Malaysia! Terima kasih kerana telah melakukan perubahan. Kajih semua telah memainkan peranan dalam mengawal penularan COVID-19. Tapik,wabak nik masih beh berakhir. Masa kitak melangkah ke hadapan, jangan lupak pengajaran yang telah kita pelajari. Kita beh akan "kembali seperti biasa', kita sedang membina ' kebiasaan baharu' bersamak-samak.

Selaluk basuh tangan dengan sabun,jangan menyentuh mukak, dan bawa cecair pembasmi kuman beralkohol dengan kajih. Pakai topeng muka kalau kajih berada de tempat awam.

Walaupun sekarang kita debenar ke tempat- tempat awam macam pusat membeli belah, restoran dan kedai runcit, elakkan beradak de tempat yang ramai urang dan sempit serta berbual dengan jarak dekat. Sentiasa jarakkan kedudukan kajih sekurang- kurangnya 1 meter dari ken urang lain.

Dari semasa ke semasa, tanyalah khabar orang tersayang dengan jiran tetangga. Teruskan saling menyokong antara sak dengan yang lain. Masyarakat yang bersatu padu buleh membantu kitak mengharungi peralihan yang lebih lancar ke arah kebiasaan baharu.

Pastikan kajih sentiasa memeriksa sumber apabila membacak atau berkongsi maklumat tentang COVID-19. Dapatkan maklumat yang boleh dipercayai melalui Kementerian Kesihatan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan persatuan ahli Gabungan Kesihatan Malaysia (MHC). Pastikan kesahihan berita de www.sebenarnya.my.